Blog

Wat levert tuinieren mij op?

Ik heb eens wat zaken op een rijtje gezet wat tuinieren zo leuk maakt en het levert je ook nog wat op. Lekker wroeten in de grond. Zien hoe kleine sprietjes zich ontwikkelen tot mooie gezonde planten en uiteindelijk kunnen oogsten van je eigen groente is gezond en smaakt ook nog eens heel lekker.

Maar er is meer.

  1. Het verbetert je conditie. Tuinieren verbetert de conditie met gemiddeld 33% en dat heeft niet alleen invloed op je gezondheid. Inspanning in de tuin is ook een goede remedie tegen hoge bloeddruk.
  2. Verbetert je relaties. Mensen die veel tijd doorbrengen in het groen hebben betere relaties, hebben meer oog en begrip voor hun omgeving en hebben meer mededogen. Een er kunnen vriendschappen ontstaan met andere tuinierders.
  3. Het kweekt zelfvertrouwen. Slechts 5 minuten buiten tuinieren verhoogt je zelfvertrouwen.
  4. Je komt in een flow. In een flow ga je helemaal op in waarmee je bezig bent. Deze vorm van bewustzijn levert je een kip lekker gevoel op en je presteert beter. Tuinieren kan het zelfde gevoel opleveren als joggen en mediteren.
  5. Het traint je brein. Het concentreren op klussen in de tuin maakt je scherper. Een uurtje buiten verbetert je geheugen tot wel 20 %.
  6. Het voorkomt osteoporose. Dit is een soort botontkalking. Door te graven, te planten, onkruid te wieden en strekken en tillen wordt het aanmaken van botweefsel gestimuleerd.

Dit artikel komt uit het maandblad Gardernersworld en zij hebben in 2020 elke maand een rubriek over de gezondheidseffecten van tuinieren.

Al deze voordelen moeten er toch voor zorgen dat we allemaal willen tuinieren. en vergeet niet ook op een balkon kun je heel veel groente verbouwen. 


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit: